Persbericht Querido, 18 november 2016:

Jaap Cohen (1980) schrijft de biografie van de twaalf jaar geleden vermoorde cineast, interviewer en columnist Theo van Gogh (1957-2004). Theo van Gogh was een van de meest veelzijdige, talentvolle en controversiële personen van zijn tijd. Hij maakte tientallen films (o.a. Een dagje naar het strand, 06Interview en – samen met Ayaan Hirsi Ali – Submission), schreef honderden columns (voor o.a. Het Parool, HP/De Tijd en Metro) en interviewde talloze figuren uit de cultuur en politiek in interviewprogramma’s. Thema’s als de Nederlandse omgang met de oorlog, de seksuele moraal, het subsidiëringsbeleid in de kunsten, (vermeend) antisemitisme,  de omgang met de islam, de opkomst van Pim Fortuyn en geweld in de samenleving zijn direct te verbinden met persoon en werk van Theo van Gogh.

Jaap Cohen: ‘Tot op de dag van vandaag heeft bijna iedereen een mening over Theo van Gogh. Hij had op zijn beurt eveneens een mening over iedereen, en luidruchtig vocht hij voor zijn recht om die mening te kunnen ventileren – op welke (grove) wijze dan ook. Daarmee staat hij aan de basis van een fundamenteel debat: waar ligt de grens tussen het provocatief uiten van een mening en gewoonweg schelden/smaad? Dit debat is van groot belang geweest voor de recente Nederlandse geschiedenis en duurt nog steeds voort; zie de recente ophef rond Zwarte Piet, Sylvana Simons en Geert Wilders. Alleen al daarom verdient Theo van Gogh een biografie.’

Van Jaap Cohen verscheen vorig jaar bij uitgeverij Querido De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis.

De biografie over Theo van Gogh zal medio 2023 verschijnen en wordt mede gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds, Stichting Democratie en Media, Harten Fonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Nederlands Filmfonds.